Цената на сеира


Цената на сеира
01 Септември 2009, Вторник


Ново шоу по Нова телевизия е напът да ни превърне в безмозъчни воайори на чуждото (само)унижение

Автор: Диана Славчева

Напоследък от екрана на Нова тв ни проглушиха ушите с агресивната си реклама на предстоящото ново риалити – „Цената на истината”, което се очаква да стартира всеки момент. Както може да се съди от анонса, очертава се това да е поредното унижение, на което ще бъде подложен изтерзания български зрител. Новият американски формат, който сега се опитват да ни наложат от екрана, отново залага на сеира и вкоренената у нашего брата – бил той гражданин или селянин, тийнейджър или пенсионер, неизлечима страст към клюкитe и на изпитване на неземна наслада от резила на другите.
„Всъщност играта ще се превърне в нещо като сериал, който хората трябва да гледат всяка вечер. Всеки епизод ще бъде посветен на конкретен герой, чийто образ ще се разгръща не само с въпросите, но и с уточнителни разговори” – коментира в края на юли пред в. Монитор главният редактор на продуцираната от “Олд скуул” игра Витомир Саръиванов. Историите на записалите се на играта били изключително разнообразни, сърцераздирателни и драматични, твърдят продуцентите. Боже, колко трогателно! Очаква се бабите тутакси да забравят за турските сериали и да зацъкат с език пред екрана, кефейки се на реални истории, които после цял ден ще обсъждат в махалата.
Въпросът не е само дали е морално да споделяш пред непознатите зрители съкровени неща от сорта на „Бихте ли сложили смъртоносна инжекция на майката си, ако знаете, че е неизличимо болна”, „Вярно ли е, че обичате едното си дете повече от другото?”, „Коя част от тялото на съпруга ти те отвращава?”, „Колко пъти си изневерявал?” и прочее откровения в този дух, каквито някои от възможните въпроси, които ще се задават в студиото, ще извадят на бял свят. Не става въпрос и за това дали тази душевна виивисекция ще извиси чутовния ни дух. Защото какво възвишено има в скандалната лична история на 40-годишна гимназиална учителка, доверила на кастинга, че разочарована от неуспехите в личния си живот, е стигнала дотам да маструбира в училището, където работи, вдъхновявайки се от сексуални фантазии с някои от възпитаниците си. Ако имаме късмета тя да стигне до екран, ще научим и за сексуалния й контакт със 17 години по-млад от нея ученик! Подобни телевизионни изповеди граничат с духовен геноцид спрямо изтърпелия какво ли не български народ. Ваденето на кирливи ризи очевидно е твърде атрактивно мероприятие за минаващите иначе за много дискретни янки, в чиито несъмнено патологични мозъчни гънки се е пръкнала идеята за подобно извращение, наречено шоу. Не е ли крайно време да обърнем категорично гръб на претенциозната им диктатура за налагане на световен морал и да престанем с опитите си да пренасяме безкритично тяхната култура на наша родна почва. След, слава Богу, провалилите се „Островът на изкушението“ и „Хванати в изневяра“, надяваме се и това риалити да претърпи крах (каквито песимистични прогнози за рейтинга на „Цената на истината” започнаха плахо да се прокрадват), с което ще докажем, че „не сме мърша”. Ще допуснем ли подобен долнопробен ексхибиционизъм да свали от пиедестала изконната традиция на народа ни – случващото се зад стените на дома ни, да си остава само там. Така се пази чест, така се гради достойнство. И е тъжно, че развихрилата се у нас демокрация, благодарение на жълта преса и риалитита, водещи до скандали и разводи, докара народа ни до отдаването му на воайорстване на чуждото унижение, простотия и безмозъчност. Вярно, че е криза и българинът е освирепял за пари, но да се прави шоу на гърба на неколцина дотолкова деградирали наши сънародници, че готови да ги разпитват като партизани, включително и с детектор на лъжата, само и само да се докопат до примамливата награда от 200 000 лв., си е нечовешка гавра и душевен садизъм. Време е да проявим прословутата си интелигентност и просто да загасим телевизора.


В категории: Образование

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Ужасена майка
03.11.2009 20:14:53
0
0
Лелеееее, тази Милена що не се гръмне! Няма нормална жена, която да си е изгубила детето и да се яви с такава самодоволна усмивка пред цяла България, а като допълнение - бивш мъж /побойник/и простоват любовник и може би брат, който не познава "сестра си", а може би сценарий на ужасите!УЖЖЖЖЖАААААС!!!!!!!
Престанете бе хора, то бива простотия, но това не може да е истина, но ако е истина е много , много , много грозно!!
Коментар на предаването от 03.11.2009 г.[chewinggum]
2
Цената на лъжата за пари
03.11.2009 19:46:16
0
0
Престанете с тези глупости, то че българина за пари прави всичко........., ама това вече е излагация. Дано това предаване не е истина, защто жалко за децата на тези нищожества...!
[hot]
1
nadi
17.09.2009 17:29:52
0
0
vsi4ko e naglaseno njama po prosto predavane
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки